Visi jaunumi

Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Polijas basketbola federāciju paziņojums

19.04.2023

Dalīties

Jau vairāk nekā gadu ilgst Krievijas Federācijas un tās tuvākās sabiedrotās Baltkrievijas Republikas militārā agresija pret suverēno Ukrainas valsti. Okupēta daļa Ukrainas teritorijas, iet bojā ne tikai militārpersonas, bet arī civiliedzīvotāji, tiek nodarīts milzīgs kaitējums civilajai infrastruktūrai, lielai ukraiņu tautas daļai atņemtas mājas, paralizēta arī sporta dzīve.

Lai apturētu noziedzīgo karu, ļoti svarīgi ir ne tikai finansiālais un materiāli atbalstīt Ukrainu un tās bruņotos spēkus. Tikpat svarīgs ir nepārprotams starptautiskās sabiedrības signāls, ka brutāla militārā agresija ir nepieņemama. Pie tās nedrīkst pierast. To nedrīkst uztvert kā nepatīkamu blakusparādību mierīgai dzīvei valstīs, kas neatrodas tiešā konflikta tuvumā.

Reaģējot uz agresiju, Starptautiskā Basketbola federācija (FIBBA) un tās Eiropas nodaļa (FIBAEurope) izslēgušas agresorvalstu komandas no starptautiskajiem turnīriem. Rodas iespaids, ka, kara darbībai ieilgstot, FIBA pozīcijas kļūst mazāk principiālas. Tiek akceptēta Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju līdzdalība FIBA pārvaldes struktūrās un dažādās programmās.

Uzskatām, ka šāda iecietība liecina par neizpratni, kā Krievijā un Baltkrievijā darbojas sporta sistēma, kā arī to, kā šajās valstīs sports tiek izmantots politiskiem mērķiem gan iekšpolitikā, gan ārpolitikā. FIBA un citu starptautisko sporta organizāciju centieni atsaukties uz olimpiskās kustības vērtībām un cilvēktiesībām ir labi domāti, taču praksē šajās valstīs tiek vērtētas, kā starptautiskās sabiedrības samierināšanās ar politisko realitāti – t.i. faktiski legalizē militārās agresijas praksi.

Lai pievērstu uzmanību šai problēmai un paustu bezkompromisa pozīciju, mēs, deviņu valstu basketbola organizācijas, atsaucām savus pārstāvjus no līdzdalības FIBA WiLead programmā, kurā tika uzņemti agresorvalstu pārstāvji. FIBA reakcija, atstājot programmā dalībniekus no Krievijas un Baltkrievijas un mūsu pārstāvju vietā uzaicinot dalībniekus no citām valstīm liecina par deformētu realitātes uztveri. Aiz liekulīgiem vārdiem “sports ārpus politikas” tiek maskēts principiālas nostājas trūkums un pilnīga neizpratni par to, ka Krievijas un Baltkrievijas agresija apdraud ne tikai Ukrainu, bet gan demokrātiju Eiropā un visā pasaulē.

Mēs, deviņu valstu koalīcija, aicinām ievērot civilizētās pasaules ētikas normas, solidarizēties ar Ukrainas tautu un līdz Ukrainas demokrātiski ievēlētās valdības akceptētam situācijas noregulējumam:
1) panākt Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju izslēgšanu no līdzdalības FIBA programmās (WiLead, FECC u.c.), izņemot gadījumus, kad konkrētais pārstāvis ir publiski un nepārprotami paudis militārās agresijas nosodījumu un nav saistīts ar Krievijas/Baltkrievijas militārajām vai represīvajām struktūrām;

2) FIBA Europe vadības vēlēšanās panākt Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju neievēlēšanu valdē un komisijās;

3) nepieļaut Krievijas un Baltkrievijas komandu atgriešanos FIBA organizētajās starptautiskajās sacensībās;

4) gadījumā, ja FIBA un FIBA Europe vadība ignorē mūsu kopīgo nostāju atsaukt savus pārstāvjus no dalības FIBA programmās (WiLead, FECC u.c.).

Dānijas Basketbola federācijas prezidents Mads Jongs Kristensens (Mads Young Christensen)

Igaunijas Basketbola savienības prezidents prezidents Prīts Sarapū (Priit Sarapuu)

Somijas basketbola prezidents Timo Elo (Timo Elo)

Islandes Basketbola savienības prezidente Gudbjorga Nordfjorda Eliasdotira (Gudbjorg Nordfjord Elíasdóttir)\

Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis

Lietuvas Basketbola federācijas prezidents Vids Gedvils (Vydas Gedvilas)

Norvēģijas Basketbola federācijas prezidents Jans Hendriks Parmans (Jan Hendrik Parmann)

Polijas Basketbola federācijas prezidents Radoslavs Piesevičs (Radosław Piesiewicz)

Zviedrijas Basketbola federācijas prezidente Suzanne Jidestena (Susanne Jidesten)

Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Polijas BF paziņojums