Visi jaunumi

U16 un U18 izlašu treniņnometne: pieredze, emocijas un pozitīva enerģija

29.12.2023

Dalīties

No 28. līdz 30. decembrim U16 un U18 jaunatnes izlašu kandidātes un kandidāti Rīgā gatavojas Baltijas jūras kausa izcīņai. Kamēr treneri izvērtē jauno basketbolistu sportisko formu un izraugās divpadsmitniekus sezonas pirmajam turnīram, kas no 3. līdz 5. janvārim norisināsies Tallinā, devos pie jauniešiem noskaidrot viņu emocijas un sajūtas.

U18 izlases kandidāte Dārta Mālniece: “Katru reizi, kad uzaicina trenēties izlasē ir patīkams uztraukums. Sajūtas ir pavisam citādas nekā ikdienā.” Tā ir papildus motivācija, kas dzen uz priekšu, jo tāda iespēja netiek dota katru dienu. “Visas trīs treniņu dienas jāizmanto uz maksimumu un jāsmeļas pēc iespējas vairāk pieredzes.”

Arī U16 jauniešu izlases kandidāte Sofija Urbanoviča augstu vērtē iespēju trenēties kopā ar labākajām Latvijas spēlētājām, jo tā ir iespēja ne tikai pilnveidot sevi, bet arī atrast jaunas draudzības. Jaunietei treniņi paliks atmiņā ar pozitīvo enerģiju. “Kopējā atmosfēra treniņos ir lieliska. Pozitīvisms no treneriem, meitenēm – tiešām vienreizēji!” tā Sofija. Atbildot uz jautājumu par to, ko kas ir lielākā motivācija, jauniete atzīst, ka vēlas, lai ieguldītais darbs nākotnē atmaksātos un dzīvē būtu iespējams sasniegt arī ievērojamus panākumus, Protams, neizpaliek vēlme ar saviem panākumiem iepriecināt vecākus.

Jauniešu izlases treniņi ir pirmā iespēja iepazīties ar nopietnu basketbolu un arī viena no pirmajām lielajām iespējām pārstāvēt Latviju. Tas ir liels gods, jo katram šāda iespēja netiek dota. Visi jaunieši atzīst, ka spēlēt jauniešu izlasēs ir liela atbildība. “Ir ļoti svarīgi iekļūt labāko 12 spēlētāju sastāvā un censties parādīt savu valsti no labākās puses,” saka U18 izlases kandidāts Mārtiņš Kilups. “Visi treniņi norit ļoti profesionāli un ir patīkama atmosfēra. Nometnē esam visi labākie šī vecuma spēlētāji Latvijā un tā atbildība, ko mums uztic treneri – tas viss noteikti paliks atmiņā.”

U16 jauniešu izlases kandidāts Ričards Aizpurs: “Šī būs mana pirmā iespēja spēlēt izlasē, tas būs milzīgs gods. Vēlos, lai mūsu  komanda parāda savu labāko sniegumu gan janvārī Baltijas jūras kausa izcīņu, gan vasarā – Eiropas čempionātā. Izlase ir lieliska iespēja un papildus pieredze ikvienam no mums.”

Uz jautājumu, kas ir basketbolistu īpašā rutīna pirms sacensībām vai treniņiem, visi jaunieši pauž, ka gatavošanās  nav iedomājama bez mūzikas. Jaunietēm kaut kas no latviešu izpildītājiem, bet, piemēram, Ričardam Aizpuram kaut kas no kanādiešu repera Drake repertuāra. Ričards uzsver, ka viņam liela motivācija ir ģimenes un draugu atbalsts, tādēļ vienmēr pirms dodas uz sacensībām ir pieņemts uzrakstīt viņiem kādu ziņu. “Ģērbtuvē vienmēr domās parunājos ar sevi, un, uzkāpjot uz laukuma, tam pieskaros un pasaku: “Lūdzu, palīdzi man!”” tā Ričards. Savukārt, U18 jauniešu izlases kandidāts Mārtiņš Kilups savus treniņus un sacensības nevar iedomāties bez specifiskās iesildīšanās rutīnas un mielošanās ar “batoniņu”.

Pilnu izlašu kandidātu sarakstu var redzēt šeit un attiecīgās izlases sadaļā, uz Tallinu katras komandas sastāvā dosies 12 spēlētājas un spēlētāji.

Monta Melzoba