Visi jaunumi

Sveicam Rīgas ASK kapteini, pasaules čempionu maksibasketbolā Kārli Strēli astotajā apaļajā jubilejā!

16.03.2023

Dalīties

1943. gada 16. martā Liezerē dzimušais, bet kopš 1946. gada Rīgā dzīvojošais Kārlis Strēlis basketbolu mācījies spēlēt „Daugavas” sporta skolā un sešdesmito gadu sākumā debitējis VEF meistarkomandā. Prātīgais saspēles vadītājs pēc gada “iesaukts” Rīgas ASK sastāvā, drīz kļuvis par komandas kapteini un 1964. gadā pielika roku slavenās Rīgas ASK komandas pēdējam lielajam panākumam – sudraba medaļu izcīnīšanai Padomju Savienības čempionātā. Rīgas ASK Kārlis nospēlēja līdz 1978. gadam, sakrādams arī visvairāk spēļu Latvijas izlasē pirms neatkarības atgūšanas (137). Komandas spēles diriģēšanu veiksmīgi savienoja ar precīziem pustālajiem un tālajiem metieniem (žēl, bet trīs punktus par tiem vēl nedeva!), kā arī aukstasinību spēļu pēdējās sekundēs, bieži gūstot izšķirošos grozus (pats lēš, ka ap 50 tādu epizožu karjeras laikā sakrājies).

Bijis PSRS junioru izlases kapteinis, bet viņa laikā Eiropas čempionāti jaunajiem basketbolistiem vēl netika rīkoti, tāpēc starptautiski panākumi izpalika. Līdz 1999. gadam, kad Latvijas senioru komandas sastāvā kļuva par pasaules maksibasketbola čempionu un izšķirošajā spēlē pārspējot ASV komandu.

Novērtējot kareivja Kārļa basketbolista prasmes un mērķtiecību, armijnieki komandas kapteini atbrīvojuši no nīkšanas kazarmās, dodot iespēju īstenot “win-win” programmu: standarta studiju laikā – sešos gados – absolvēt Rīgas Medicīnas institūtu. Sekoja studijas RMI aspirantūrā pie profesora Georga Jankovska un 1974.g adā aizstāvēta zinātņu doktora disertācija. Mūža tēma – sportistu kaulu sistēma un osteorefleksoterapijas metode.

Senioru spēlēs piedalās joprojām, un gatavs izaicināt jebkuru jauno talantu uz sacensībām soda metienos. Savulaik iemetis 67 pēc kārtas, vēl nesen spējis no 100 trāpīt 92.

Ilgās karjeras noslēpums? “Kad spēlēju meistaros, daudz ēdu medu. Pa 200 gramiem dienā ar pienu vai baltmaizi. Tas šūnām dod stiprumu. Visiem iesaku – medū ir visa Mendeļejeva tabula un Latvijā ir vislabākais medus pasaulē.

Man tēvs bija mācītājs, varbūt tieši tāpēc nekad neesmu ne dzēris, ne smēķējis. Mani tas nevilka. Zināju, ka rīt treniņš vai spēle un jābūt gatavam. Nesaprotu cilvēkus, kuri nevar atteikties pasēdēt kompānijā, ja rīt jāspēlē.

Tagad ēdienkarte nav īpaši mainījusies. No rītiem 100 gramu biezpiena ar zemeņu vai aveņu ievārījumu. Zemenēs ir vērtīgas vielas, dzelzi ieskaitot. Biezpienā ir kalcijs, fosfors kas uzsūcas kaulos. Siers, medus.

Vispār par pareizu ēšanu varētu veselu lekciju nolasīt. Latvijā daudzi sūdzas par naudas trūkumu, bet pareiza ēšana nemaksā daudz. Pat var ietaupīt. Un cenšos labi izgulēties.”

Lai arī turpmāk labi krīt gan sodiņi, gan trīspunktnieki!

Guntis Keisels, basket.lv

Attēlā: Kārlis Strēlis (11.) pret Lietuvas basketbola leģendu Modestu Paulausku