Visi jaunumi

Sveicam apaļā jubilejā valstsvienības un LBL rekordistu Kārli Muižnieku!

25.03.2024

Dalīties

25. martā 60. dzimšanas dienu svin Latvijas valstsvienības rekordists un bijušais galvenais treneris, FIBA kausa ieguvējs un LBL rekordists Kārlis Muižnieks.

Leģendārā jauniešu trenera Imanta Pļaviņa audzēknis, spēlējot uzbrūkošā aizsarga un vieglā uzbrucēja pozīcijā) astoņdesmitajos gados piedalījies tālaika Latvijas vīriešu basketbola lielākajos panākumos. 1983. gadā, kad Latvijas izlase izcīnījis 3. vietu 1983. gada Tautu spartakiādes turnīrā, 19 gadus vecais Kārlis bija epizodisks palīgs, bet divarpus gadus vēlāk jau kā viens no VEF komandas līderiem deva lielu ieguldījumu atmiņā paliekošajā uzvarā pār Maskavas CSKA (111:85). 1987. gadā PSRS studentu izlases sastāvā piedalījies Universiādes turnīrā, 1991. gadā viens no Rīgas VEF līderiem pēdējā Padomju Savienības čempionātā, kad trešo un pēdējo reizi tika izcīnītas bronzas medaļas.

Pēc neatkarības atgūšanas – atjaunotās Latvijas valstsvienības kapteinis un līderis olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā (1992) un Eiropas čempionātā (1993). 1993. gada 27. jūnijā Kārļa Muižnieka sasniegtā rezultativitāte – 34 punkti spēlē ar Spānijas izlasi (2p. 7/10, 3p. 4/8, 1p. 8/9) – joprojām ir valstsvienības rekords vienā finālturnīra spēlē (2017. gada 12. septembrī mačā ar Slovēniju to atkārtoja Kristaps Porziņģis).

Pēc vairākiem gadiem BK “Brocēni” sastāvā (divi Latvijas čempiona tituli) un leģionāra pieredzes Izraēlā un Ukrainā, Kārlis Muižnieks kā spēlētājs palīdzēja Liepājas “Baltika” un BK “Ventspils” komandām trīs reizes izcīnīt sudraba medaļas Latvijas čempionātā, bet no 1999. līdz 2006. gadam vispirms kā galvenā trenera asistents, bet tad piecas reizes kā galvenais treneris BK “Ventspils” vadībā izcīnīja Latvijas čempiona titulu. Sesto – rekordreizi – valsts čempiona kauss virs galvas tika celts 2008. gadā ar “Barons/LMT”. Mēnesi pēc tam, kad baroni kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo Latvijas komandu, kas izcīnījusi FIBA kausu.

No 2004. līdz 2007. gadam Kārlis Muižnieks bija Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris. Viņa vadībā komanda 61 spēlē izcīnījusi 39 uzvaras, to skaitā pirmo reizi pieveikusi Francijas, Grieķijas un Krievijas izlases. Vadījis komandu divos Eiropas čempionātu finālturnīros, bijis sieviešu valstsvienības galvenā trenera asistents Eiropas čempionātā Latvijā. Kā treneris strādājis Polijā un Ukrainā, 2016. un 2017. gada sezonā – BK “Ventspils” galvenais treneris.

Daudz baltu dieniņu!

P.S. Muižnieku uzvārdu Latvijas basketbola vēsturē spožiem burtiem ierakstījuši arī Kārļa tēvabrālis Valdis (leģendārās Rīgas ASK komandas sastāvā trīs reizes uzvarējis Eiropas kausa izcīņā, pa trim reizēm izcīnījis zelta medaļas Eiropas čempionātā un sudrabu olimpiskajās spēlēs) un māsa Anete Muižniece-Brice (Eiropas kausu ieguvēja Rīgas TTT sastāvā un sieviešu valstsvienības līdere deviņdesmitajos gados).