Visi jaunumi

LBS: Starptautiskā sporta sabiedrība nedrīkst raidīt nepareizu signālu agresoriem

27.01.2023

Dalīties

Aicinājums nejaukt sportu ar politiku un priekšlikums izskatīt iespējas agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē un startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs liecina par to autoru – arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas augstu amatpersonu – absolūtu neizpratni par ro, kā darbojas autoritārie režīmi un to propagandas mašīnas.

Jau Krievijas agresijas pirmajā dienā 2022. gada 24. februārī Latvijas Basketbola savienība pārtrauca jebkādu sadarbību ar agresorvalstu basketbola organizācijām. Esam gandarīti, ka, lai arī ne tik operatīvi, tomēr starptautiskā sporta sabiedrība pagājušā gada pavasarī nosūtīja skaidru signālu par militārās agresijas absolūto neatbilstību 21. gadsimta politikas normām, liedzot Krievijas un Baltkrievijas sportistiem iespēju  piedalīties oficiālajās sacensībās.

Šis solis, tāpat kā citi, vēl nav novedis pie vēlamā rezultāta – militārās agresijas pārtraukšanas, tomēr nešaubāmies, ka tuvina uzvaras brīdi.

Kopš 2022. gada 24. februāra tikai daži Krievijas un Baltkrievijas sporta sabiedrības pārstāvji atklāti nosodījuši savu valstu īstenoto agresiju. Absolūtais vairākums klusē, bet klusēšana nozīmē atbalstīt savu valstu politiskās vadības lēmumus un darbības.

Nav šaubu, ka šādā situācijā vismazākā piekāpšanās – neatkarīgi no motīviem – agresorvalstīs tiks traktēta kā morāla uzvara un demokrātiskās pasaules vājuma pazīme. Formāli ierobežojumi, piemēram, noteikums startēt zem olimpiskā karoga un neatskaņot valsts himnu, iespējams, mierinās starptautiskā sporta funkcionāru sirdsapziņu, taču nekādi nekavēs Krievijas un Baltkrievijas valdībām uzsvērt un daudziem cilvēkiem uzskatīt, ka starptautiskā sabiedrība ir sākusi akceptēt militāro agresiju.

To nedrīkst pieļaut.

Sarunas par agresorvalstu sportistu atgriešanos starptautiskajā apritē var sākties tikai pēc tam, kad Ukrainā būs atjaunots taisnīgs miers Ukrainā un agresijas vaininieki būs saukti pie atbildības.

Raimonds Vējonis, LBS prezidents

Kaspars Cipruss, LBS ģenerālsekretārs