Visi jaunumi

Miervaldis Ramāns

22.08.2016

Dalīties

Dzimis 1925.gada 27.februārī, miris 1996.gada 16.oktobrī.

Mācījies un spēlējis basketbolu Rīgas Industriālajā politehnikumā un Latvijas Valsts universitātē, spēlējis Dinamo komandā.

Kopš 1945.gada aktīvi piedalījies sporta un īpaši basketbola dzīves organizēšanā.

Lielisks tiesnesis: Vissavienības kategorija piešķirta 1950.gadā, FIBA kategorija 1951.gadā. Kā tiesnesis darbojies 1953.gada Eiropas čempionātā un 1954.gada Vispasaules studentu sporta spēlēs.

No 1956. līdz 1970.gadam Latvijas Basketbola federācijas priekšsēdētājs, pēc tam – Goda priekšsēdētājs.

Vadījis Latvijas basketbola delegācijas vairākās PSRS tautu spartakiādēs.

1965.gadā iecelts par Latvijas (PSR) Ministru Padomes priekšsēdētāja pirmo vietnieku un Valsts plāna komitejas priekšsēdētāju.

Tehnisko zinātņu kandidāts, Latvijas PSR Nopelniem bagātais ekonomists

1970.gadā sakarā ar aizņemtību pamatdarbā atkāpies no LBF priekšsēdētāja posteņa, taču turpināja aktīvi piedalīties dažādās groza bumbas norisēs. 

Ilggadīgā TTT komandas kapteine un trenere Dzidra Karamiševa: „Miervaldis Ramāns jau kā basketbola tiesnesis ieņēma sevišķu vietu savu kolēģu vidū ar dziļo spēles izpratni, objektivitāti un godprātību.

Vienmēr bija ārkārtīgi smalkjūtīgs, un pie viņa varēja gūt labu un sirsnīgu padomu, ja vajadzēja – arī palīdzību vissarežģītākajās sportiskajās un dzīves ikdienas situācijās, Nekad nav mēģinājis kaut ko diktēt, allaž pārliecinājis sarunas biedru ar kādu darbības variantu, uzklausa citu domas.

Nav bijis mirkļa mūsu komandā, kad mēs būtu aizmirstas. Pat tad, kad mums neveicās, piedzīvojām zaudējumus, varējām būt pārliecinātas, ka saņemsim Basketbola federācijas priekšsēdētāja uzmundrinošo telegrammu ar sirsnīgiem un pacilājošiem vārdiem.”