Visi jaunumi

LBS Gada balvas Kitijai Laksa, Rihardam Lomažam, Lukam Banki un…

27.11.2022

Dalīties

Latvijas Basketbola savienība desmito reizi noteikusi LBS Gada balvu ieguvējus, suminot izcilniekus 14 nominācijās. Trīs nominācijās – Gada spēlētāja, Gada spēlētājs un Gada treneris – uzvarētājus nosaka, summējot rezultātus četros balsojumos (līdzjutēji, mediju pārstāvji, LBS Treneru komisija un LBS valde). Citās nominācijās izšķirošs bija LBS komisiju viedoklis.

Gada spēlētāja – Kitija Laksa

Izvērtējot spēlētāju veikumu, viedoklis visās kategorijās bija vienbalsīgs, par Gada spēlētāju atzīstot Itālijas čempioni Kitiju Laksu, kuras kontā arī līdzdalība Eirolīgas ceturtdaļfinālā un debija sieviešu NBA sabiedrībā, kā arī stabils sniegums valstsvienības sastāvā. Tuvākā sekotāja – valstsvienības līdere un kapteine Anete Šteinberga, kurai pēc lieliskā snieguma un izšķirošā ieguldījuma Latvijas komandas uzvarās pērnajā novembrī klubu sezonas otro pusi izjauca nopietns savainojums.

Gada spēlētājs – Rihards Lomažs

Starp daudziem cienīgiem pretendentiem viedokļi dalījās, atsevišķās balsotāju kategorijās vadībā izvirzoties Rihardam Lomažam (rezultatīva un spilgta līdzdalība visās valstsvienības spēlēs, kā arī laba statistika Turcijas čempionātā), Kristapam Porziņģim (laba sezona NBA, spoža atgriešanās valstsvienībā) un Rolandam Šmitam (3. vieta Eirolīgā, 2. vieta Spānijas čempionātā). Kopvērtējumā Gada spēlētāja tituls pirmo reizi ticis Rihardam Lomažam – Latvijas komandas rezultatīvākajam spēlētājam un otrajam labākajam rezultatīvo piespēļu dalītājam Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas ciklā.

Gada treneris (Oļģerta Altberga balva) – Luka Banki

Līdzīgi kā nominācijā Gada spēlētāja, arī starp treneriem izvirzījās izteikts favorīts – vīriešu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki. Argumenti – svaigs skats uz Latvijas basketbola resursiem un prasme tos racionāli izmantot, profesionālisms, neizsīkstoša enerģija un izcilas motivētāja spējas, aktīva iesaiste pieredzes apmaiņā ar Latvijas treneriem un – valstsvienības rekordbilance un izcīnītās tiesības spēlēt Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.

Gada 3×3 basketbolists – Nauris Miezis

Pēcolimpiskajā gadā  Latvijas labākā komanda pilnā sastāvā sacensību apritē atgriezās tikai sezonas otrajā pusē. Klases apliecināta, izcīnot 2. vietu Eiropas čempionātā un trīs uzvaras pasaulē prestižākā sacensību seriāla “World Tour” posmos. Šajā procesā Nauris Miezis bijis stabilākais Latvijas komandas līderis – Eiropas čempionāta All Stars komandas dalībnieks, izlases rezultatīvākais spēlētājs Pasaules kausa izcīņā – turklāt tieši viņš no latviešiem ieņem visaugstāko pozīciju Starptautiskās basketbola federācijas 3pret3 basketbola individuālajā rangu tabulā.

Gada 3×3 basketboliste – Paula Mauriņa

2022. gadā Latvijas sieviešu komandas aktīvi iesaistījās starptautisko sacensību apritē un savus spēkus 32×3 basketbolā izmēģināja arī vairākas valstsvienības līderes. Nākamvasar noteikti būs turpinājums, bet šogad Starptautiskās basketbola federācijas 3×3 basketbola individuālajā rangu tabulā visaugstāko pozīciju sasniedza viena no jaunākajām spēlētājām, kura ar neizsīkstošu cīņassparu, neatlaidību un mērķtiecību meklē savu ceļu basketbolā.

Gada tiesnesis – Gatis Saliņš

LBS Tiesnešu komisijai šoreiz bija grūts uzdevums – izvēlēties Gada tiesnesi starp trim pretendentiem, kuri vadījuši spēles visaugstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās. Pirmo reizi balva piešķirta Gatim Saliņam, kurš sakrājis unikālu “kolekciju” – tiesājis sieviešu Pasaules kausa izcīņas finālspēli, Eiropas vīriešu čempionāta spēles un sieviešu Eirolīgas finālspēli.

Gada jaunatnes treneris – Aigars Nerips

LBS Jaunatnes un Treneru komisijas balsojums par favorītu izvirzīja treneri, kura vadītā U18 sieviešu izlase sasniedza sezonā labāko rezultātu Eiropas čempionātā: 9. vietu ar bilanci 5-2. Turklāt – unikāls gadījums! – Latvijas Jaunatnes basketbola līgas U19 grupas čempionātā trenera Neripa vadītās komandas izcīnīja medaļas gan meiteņu (zelts), gan puišu (bronza) konkurencē.

Gada cerība – Mārcis Šteinbergs 

Treneru un Jaunatnes komisijas dalībnieki šajā nominācijā pieminēja vairākus pretendentus, tomēr vairākums nosliecās pār labu Spānijas kluba “Baxi Manresa” spēka uzbrucējam. Sportiskā enerģija un mērķtiecība, atlētisms un prasme strādāt komandas interesēs – pērngad izdevies nostiprināties Spānijas virslīgas komandā, piedalīties Čempionu līgas finālā un iekļauties valstsvienībā.

Gada menedžeris – Ivans Andrijevskis

Zelta vērtībā ir katras komandas menedžera veikums, ekonomiski nestabilajos laikos nodrošinot savu komandu darbību un attīstību. Šoreiz par labāko starp līdzvērtīgajiem atzīts cilvēks, kura neizsīkstošais optimisms un neatlaidība nosargā basketbola pozīcijas spīdveja galvaspilsētā, cilvēks – orķestris, kurš vienmēr gatavs atrisināt jebkuru problēmu un kurš ir neaizstājams līdzautors Daugavpils Universitātes sieviešu komandas personiskā rekorda sasniegšanā.

 

Gada iniciatīva – Ilze Bagatska

Kopš Krievijas Federācijas agresijas pirmās dienas Latvijas basketbola cilvēki un organizācijas sniegušas un sniedz lielu palīdzību Ukrainas tautai un kolēģiem basketbolistiem. Ilze Bagatska šajā darbā piedalās kopš 24. februāra, organizējot Ukrainas jaunajiem basketbolistiem iespēju Latvijā ne tikai patverties, bet arī turpināt mācīties un sportot, kā arī meklējot un atrodot sabiedrotos pašvaldībās un sporta organizācijās.

Gada seniore un seniors – Silvija Jankovska un  Pēteris Meija

Abus laureātus raksturo enerģija laukumā, savas labākās spēles aizvadot maksibasketbola turnīros, enerģija, organizējot komandas aktivitātes un līdzdalību gan maksibasketbola čempionātā Latvijā gan starptautiskajās sacensībās. Silvijas kundze ar savu komandu pagājušajā vasarā Eiropas maksibasketbola čempionātā Malagā sasniedz Latvijas labāko rezultātu – 2. vietu. Pēteris 2022. gadā kļuva par divkārtēju Latvijas maksibasketbola čempionu kā spēlētājs, trīskārtēju – kā Tukuma komandu organizētājs.

Gada ratiņbasketbolists – Ralfs Bundziņš

Latvijas ratiņbasketbola izlases vēsturiskajā panākumā – 2. vieta Eiropas čempionāta B divīzijā un ceļazīme uz augstāko līgu – lielu ieguldījumu deva pieredzējušie komandas līderi, bet izšķirošajā pusfināla spēlē rezultatīvākais bija tieši Ralfs, ko komandas veidotāji dēvē par svaigas enerģijas devu  Latvijas izlasei. Centra spēlētājs ikdienā krāj pieredzi Itālijas klubos. Bet labākās spēles viņam vēl priekšā – cerams, jau nākamā gada augustā Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā.

Gada piemērs – “Gulbenes Buki”

Vēsturē un tradīcijās tiek smelti spēki šodienas darbiem un nākamiem soļiem. 2022. gada jūlijā “Buki” vērienīgi nosvinēja kluba pastāvēšanas 25. jubileju, zvaigžņu spēlē pulcējot spēlētājus, kuri savulaik trīs reizes uz Gulbeni atveda Latvijas čempionāta bronzas medaļas. Taču svētkiem nebija tikai retro akcents, jo “Bukiem” ir interesanta tagadne un nākotne. Novadā bija, ir un būs aktīva basketbola dzīve, atrodot un slīpējot aizvien jaunus talantus Rīgai un pat Madridei. Gulbenieši uzvarējuši LJBL čempionātā un cīnās par visaugstākajām vietām Ramirent Nacionālajā Basketbola līgā. Pēc pašu iniciatīvas izstrādāta jauno spēlētāju attīstības programma, kurā idejas var smelties kolēģi visā Latvijā. Ir, ko pamācīties!

Gada ieguldījums basketbolā (Tālivalža Pētersona balva): “6. spēlētājs”

Sarkanbaltsarkanos toņos iekrāsotās “Arēna Rīga” tribīnes, kopīgi nodziedāta valsts himna pirms spēlēm, iedvesmojošais atbalsta koris, kas cementē Latvijas komandas aizsardzību, palielina jaudu cīņā pie groziem un dara drošus snaiperus, demoralizējot pretiniekus.

“6.spēlētāja” – līdzjutēju – ieguldījums valstsvienību panākumos nav novērtējams punktos, bet tieši jūsu iesaistes dēļ basketbols ir kas vairāk, nekā tikai spēle.

Iespēju nofotografēties ar kopīgi nopelnīto balvu “6. spēlētājam” piedāvāsim turpmākajās valstsvienību spēlēs!