Visi jaunumi

Juris Umbraško: “Varēsim uzvarēt, ja spēlēsim kā komanda”

06.01.2022

Dalīties

Latvijas U18 puišu izlase Baltijas jūras kausa izcīņas turnīrā Tallinā piedzīvoja divus zaudējumus – pret Čehijas junioriem 77:84, pret Igaunijas U18 izlasi 62:87, ierindojoties trešajā vietā. Komandas labākā spēlētāja balvu saņēma Markuss Mamajs. Pirmo vietu izcīnīja Čehijas juniori.

Turnīra rezultātus un galvenās atziņas komentē galvenais treneris Juris Umbraško.

Vai U18 izlase Tallinā startēja optimālā sastāvā?

Ir potenciāli kandidāti, kas mācās Amerikā, uz vietu sastāvā var pretendēt arī kādi 2005. gadā dzimuši puiši. Šoreiz vairāk gribējām paskatīties ceturtos.

Ko izdevās izdarīt gatavošanās procesā?

Sešos treniņos tikām skaidrībā par sastāvu – ko kurš var, kā spēj iekļauties komandas spēlē un papildināt viens otru. Ieskicējām vēlamo spēles zīmējumu aizsardzībā un uzbrukumā, bet skaidrs, ka tik īsā laikā nebija iespējams to visu nostiprināt.

Kas izdevās un kas neizdevās turnīra spēlēs?

Pozitīvi, ka pirmajā spēlē ar Čehijas izlasi visā spēles garumā noturējām disciplīnu aizsardzībā. Tā palīdzēja atspēlēties un beigās bija iespēja izglābties – vajadzēja “tikai” trāpīt no brīvas pozīcijas. Daudz metām garām no groza apakšas – tas pie mīnusiem. Basketbols ir relatīvi vienkārša spēle – igauņi pirmajā puslaikā iemeta par pieciem trīspunktniekiem vairāk, tā nodrošinot lielu pārsvaru. Nepatika, ka pietrūka ne tikai meistarība un veiksme – brīžiem arī gribēšana un vēlme katrā epizodē cīnīties līdz galam. Igauņi mūs šai ziņā pārspēja.

Kas darāms un izdarāms sezonas turpinājumā, gatavojoties vasarā paredzētajam Eiropas U18 čempionātam?

Viena no galvenajām atziņām – uzvarēt varēsim tikai tad, ja spēlēsim, kā komanda. Tas jāņem vērā, gan veidojot komandas taktiku, gan izraugoties spēlētājus. Un ļoti svarīgi uzlabot trenētību, lai varētu izturēt starptautiskajam basketbolam raksturīgo spēles ātrumu un intensitāti. Tallinā Čehijas un Igaunijas komandas spēlēja ātrāk, nekā pierasts pat Ramirent Nacionālajā līgā, nemaz nerunājot par Jaunatnes līgu. Pēc vakara spēles ar Čehiju otrajā dienā pret Igauniju pietrūka enerģijas, bet Eiropas čempionātā spēles notiks tieši tādā ritmā. Meklēsim iespējas pavasarī organizēt kopīgus treniņus, bet šai ziņā izlases darbs vien neko saglābt nevarēs. Jāstrādā ikdienā, uz to vērsīsim gan spēlētāju, gan sporta skolu treneru uzmanību.